2011. szeptember 25., vasárnap

Köztájékoztatás a költségvetésről, avagy ami a számok mögött van


A féléves kiadások az időarányos költségvetési összeg negyedével lettek túlteljesítve. Olvasom Leányfalu önkormányzatának havilapja szeptemberi számában. Nos, ne szó szerint keressék, mert odaírva így találják - "a (féléves) kiadások főösszege: 324.636.000 Ft". Az összehasonlításra alkalmas költségvetési számot viszont a 2011.02.14-én tartott testületi ülés jegyzőkönyvében találhatjuk úgy, mint az éves költségvetési főösszeg 524.210.000.- Ft fele, azaz 262.105.000.- Ft.

"Heuréka!" - gondolhatnánk. Hiszen túlteljesítésről beszélünk. A falu (vagy vezetése?) a tervezettnél többet teljesített. Még egy sztahanovistáknak is kemény dolog volt 125 %-ra teljesíteni. Csakhogy itt költségeket látunk! És egynegyedével való túlköltekezés azért már számottevő. Itt azt jelenti, ennyivel kevesebbet lehet költeni a második félévben, ha a költségvetést tartani akarja a testület. Másfél hónap minden kiadás nélkül. Miközben a dologi kiadások 44, a pénzátadások 32 %-on vannak elmaradásban az 50 % helyett. Persze tudni kellene ezen tételek mértékét, a halasztás következményeit. A strandnak például nem ártana, ha nem is lenne az a több millió, mint tavaly. Gazdálkodja ki magának a szükségleteit, úgy, mint korábban. Ne a falu pénzén taníttassa magát az, aki pályázatában meglévő ismereteket hittetett magáról. Legfőképpen azt kellene tudni, hogy az elvégzendő feladatok természetbeni teljesítettsége is elérte-e a 62 %-os túlteljesítettséget. Mert akkor lenne biztos, hogy a második félév kiadása 38 %-on marad. (Megjegyzem, a természetbeni teljesítettség - építkezés, karbantartás, közüzemi fenntartás, stb. - ugyancsak átszámolható forintra, és abból százalékra. A bemutatott számok egy része azt is jelenti. De jó volna világosan látni, mi a teljesítés, és mi az elmaradás!)

Az már mondana valamit, hogy az időarányos bevételeket is meg tudták növelni. Mindössze 885 eFt-al, azaz 0,3 %-al maradva el a kiadásoktól. Azaz az első félév a túlköltekezés ellenére összességében alig maradt fedezetlen. Kivéve az utóbb említett két tételt. És kivéve azt a tényt, hogy bevételnek számít a felvett hitel. Aminek visszafizetetlen része a hátralévő kiadásokat növeli. A működési bevételek 58 %-ra, a központi költségvetéstől kapott összegek 52 %- való túlteljesítettségének az is lehet olvasata, hogy a második félévben az időarányos 50 % bevételnél terv szerint már csak kevesebbre számíthatunk

Szokták mondani, a statisztika olyan dolog, amivel mindent be lehet bizonyítani. Az ellenkezőjét is. Ez nem így van. A statisztika annyival több a számtannál, hogy egységes mérhetőséget és összehasonlíthatóságot teremt meg a számok nyelvén. De a tényszámok jelentését már a kommentátor közvetíti. Nem a számok a megtévesztők, hanem a belemagyarázás. Azt lehet megtéveszteni, aki nem veszi a fáradságot, megnézni, mi a jelentése a számoknak.

Tóth Béla 2011.09.26.