Termálvíz hasznosítás


A 2010.12.16-i vitaindító körlevél ide vonatkozó sorai:
"Példaként néhány ilyen nem egyszerű kérdés (amit előbb-utóbb el kell dönteni):
- a strand természetében (alacsony belépődíjakkal) szolgája a helyi érdekeket, vagy a bevételével járuljon hozzá az útépítésekhez?
..."

Karácsony Gabriella küldte 12.17-én:
"Én voltam külföldön olyan helyen ahol igen durva különbség volt a helyi lakos belépő és a nem helyi között. Szerintem megfelelő kedvezmény-rendszer kellene, pl. helyi lakos 10 alkalmi belépős kártya, stb. Aki mindennep megy, afelett fizessen, stb. Külsős magyar 5-szörös, külföldi 10-szeres ár, stb.-t kellene bevezetni."

[Tóth Béla] Nincs egyedül a véleményével, sokaktól hallottam hasonlót. De veszélyes lenne hatástanulmány nélkül kísérletezni. Eléggé telített a piac körülöttünk. Jelentős a visszatérőktől származó bevételünk, akik könnyen elfordulahatnak tőlünk. Mint ahogy sokan tették a parkolási díj drasztikus megemelése miatt.

Másik tény, amit kezelni kellene, hogy a főszezoni nyereséget felemészti a téli ráfizetés. Nembeszélve a néhány emberért elfecsérelt rengeteg gyógyvízről. Viszont a KÓPÉ-val kötött szerződés miatt - a sátorért cserébe - nem hagyhatunk fel a téli üzemmel (Pedig bővebb lehetőséget teremtene a karbantartási, fejlesztési ráfordításokra. Több termálvizet lehetne értékesíteni, amelyre télen nagyobb lehetőség van. Erre vonatkozóan a napokban fejeződött be egy felmérés. Talán az Illetékes ...ak közzéteszik. Sőt, cserébe a (kiváló!?) szerződés szerint - amivel szerencsére a KÓPÉ már nem él - a strand egész területén csak a KÓPÉ-nak lenne joga sportoktatási szolgáltatásra. Ugyanezen szerződés szerint a lejáratakor elviheti magával az összes általa beruházott eszközt. Ami használható lesz még valamire. Miközben bérleti, helyfoglalási, vízdíjakat fizetnie nem kellett. Tehát hogy pontosan érthető legyen, mit jelentenek az előbb írottak: a téli üzem nemhogy hasznot nem hoz, de felemészti a karbantartásra, fejlesztésre fordítható nyári extraprofitot úgy, hogy a kényszerítő, kiválónak nevezett szerződés alapján semmilyen előnyünk nem lenne soha még a beruházott eszközökből sem.
Félreértés ne essék. Nem a KÓPÉ-val van a baj. Ők nagyon tiszteségen toleránsak, és védik a saját érdekeiket. De a mi "atyáink" előrelátó gondoskodása (2002-2006 ciklusból eredően, és továbbágazóan) fektet bennünket kétvállra. Kemény Dénes még a világbajnoki meccset is idehozta. (Pedig itt a keleti tömbi retro körülmények egyedülálló színvontalanságával találkozhattak a vendégek.)


Téli regeneráció Leányfalun
2011. jan. 14-én az ATV Hazai Turizmus műsorában volt egy riportfilm. (Itt megnézhető: http://atv.hu/videotar/20110114_teli_regeneracio_leanyfalun )Mint leányfalusinak, nagyon tetszett. Különösen a Duna-parton Pepe, Waszlawik (Gazember) László előadásai.
De ha Kehidakustányról láttam volna ugyanezt a fürdőről, nem biztos, hogy a látottak hatására elmentem volna Kehidakustányba. Az első úszómedencei snitt második felében, én úgy láttam, már László is sokallotta magát. A mégüresebb melegvizes medence bemutatása sem éppen reklám értékű volt, pedig a műsorvezető a maga részéről mindent megtett. Egy gyógyvíz hasznának vonzóvá tételéről is más marketinges megoldást képzelnék el.
[Tóth Béla 2011.01.16.]


Javaslat a "gázcseretelep" észszerű hasznosítására

 Sokaktól hallottam már, hogy a faluközponti TSZ gépállomási idill lehet, hogy nosztalgikus, divatosan retro, de talán nem a leghatékonyabb turisztikai vonzerő. Különösen nem egy Leányfalu történelmileg is frekventált utcájában.
(Kilenc éves történelem, hogy közvetlenül azt követően tették ide a gépállomást, amikor az itt megismételt javaslatomat a faluvezetésnek önkormányzati képviselőként előterejesztettem. Azzal kiegészítve, hogy a termálkút melletti - akkor még önkormányzati  - telket ugyancsak fürdő vállakozássá kellene alakítani. Továbbá a Panoráma Üdülő közelében lévő egyik szép nagy telek tulajdonosának is lett volna kedve termálvíz hasznosítással  bővíteni ingatlanát. Még korábban, másoktól megfogalmazott vágy volt Karlovy Vary példáján tervezni fejlődésünket.)
Az itt bemutatott felvetés műszaki feltételei ki vannak dolgozva egy a Leányfalu Termálfürdő Kft által múlt év végén megrendelt tanulmányban. De a politikai döntéshez esetleg az önök támogatása vagy elzárkózása is mérvadó lehet.

A következő  térképen és műhold applikáción a telki adottságok jól láthatók. A piros kerettel jelzett módosítás kizárólag önkormányzati tulajdonú földrészleteket érint, de lehetővé teszi egy földszinti kiterjedésben 400 m2-es építmény felépítését. Kellő indíttatás mentén továbbiakat is.


Kérdés:
Kell-e nekünk, hogy Leányfalu települési és történelmi központjában, a gázcsere telepen, gépállomás éktelenkedjen? Vagy olyan vállakozást telepítsünk oda, ami folyamatos bevételt jelent a költségvetésnek?


Válaszát egységes szerkezetben innen tudja elküldeni.