Sorg-villa


Ilyen gazdagok vagyunk?

Ma reggel a facebook-on egy bennfentesnek tűnő bejegyzés arról adott hírt, hogy a Sorg-villában panzió lesz és állatmenhely.
A szavam elakadt, se like-olni, se bosszúskodni nem tudtam ijedtemben. Sietve elrollozódtam róla, hogy erre bővebben kell majd reagálni, azóta pedig nem találom sehol.
Megpróbálom közzétenni ellengondolataimat. Hátha még időben szólok, hátha sikerül egy nagyobb vélemény kinyilvánítást összetoborozni.
Figyelem! Ez a bejegyzés OKAFOGYOTT! Mint később kiderült, egy falunkbéli vicces álmodozása volt afölött, hogy semmi sem történik több, mint 10 éve egy ekkora szellemi és anyagi értékkel. Erről jut eszembe! Abban az eltunyult átkos kádárizmusban. Nagykanizsán minden reggel 9 óráig vártuk a telefont, mikor kell valahol az országban olaj-, gáz-, vízkutat vizsgálni. És, ha kellett, négyen felpattantunk a klíma nélküli Csepel teherautóba. És mentünk Szegeden is túl, hogy még aznap elkezdjük a mérést. Mert a roppant drága fúróberendezésnek nem volt szabad fölöslegesen állnia. Az értékcsökkenési leírását szigorúan felszámolták költségnek, akár dolgozott, akár nem. Azt hittük, a rendszerváltás ettől is nagyobb hatékonyságot fog hozni.

A panzió.
Sokkal rentábilisabb ment csődbe az Alszeghy Kálmán téren. A Kempingünk bizonyára megfizethetőbb szolgáltatást kínált, becsődölt. A Twins Hotel év(tized?)ek óta zárva. A Huszár panzióból Polgármesteri Hivatal lett. A Hársfa üresen kong, pedig kivágta Leányfalu ékszerét, a hársfát.
Mert Leányfalu turisztikai kínálata, kínálkozása csapnivaló. Rendszerváltás óta. Pedig özönlenek rajtunk keresztül a kirándulók. Pedig mintegy 1000 üdülőingatlanba jönnének a tulajdonosok, rokonaikkal, ha lenne miért. Ha nem földutakon kellene tönkrevágatniuk az "úrikisasszonyos" kocsijaikat. Mert itt csak az avarégetési korlátozásig jutottunk az érdekükben. Pedig több, mint 150 közismert személy szerette ezt a helyet. Egykor. Lásd http://www.georeal.webzona.hu/lanyfalu Pedig van strandunk. Igaz ultraretro. Keményen bebetonozva a modernizáló fejlesztések elől. Temálvizünk, amiért mások a zöldmezőbe 100 milliós kutat fúratnak.
Gondolom, aki kitalálta a panziót, az valami pályázati pénz megszerzésére bazírozott. Mert amit ingyen adnak, az akkor is kell, ha többe kerül. A műemlék(!) panzióhoz szűken szabva is tartozna 10.000 négyzetméter park. 8 szobához és még legfeljebb ennyi hozzáeszkábálthoz. Nézz utána, mennyibe kerül ennyi park karbantartása! Mert gondolom, hogy egy vállalkozás számára a cserkészek már nem lesznek hajlandók a szabadidejüket áldozni. El tudja ezt tartani 16 szoba? És a közvetlen személyzetét? A műemlék állagmegóvását?

Az állatmenhely szomszédságát azt külön vonzerőnek szánták?
Jó ötlet, hogy az egész éjszakán átívelő kutyaugatástól aludni nem tudók - más nem lévén - majd a bárban fogyasztókká lehetnek!
Állatmenhely, belterület közepén! Állati. De slágertéma, jól hangzik. Már csak napelemek kellenének a műemlék villa tetejére, és Nikecell burkolat a falakra. Hogy a repkény alá vagy fölé, az attól függ.
Jut eszembe! Mindmáig mind a 7,12 hektár műemlék. Vajon volt állatmenhely a megőrzendő mű emlékirataiban? Továbbá! Azért is nem hallgatták meg az építési területként történő hasznosítást, mert ökológiai folyósónak is nyilvánították (mindent elkövettek anno, hogy elértéktelenítsék). Vajon az öko állatokat nem fogja zavarni egy csomó kutyakenel? Igaz, legalább nem fognak az ablakaink alatt a vaddisznók röfögni. Egyszóval következetesség, az van. Valahol máshol.

Megvallom őszintén, közelebbről is érintett vagyok, úgymint a villa szomszédja. Anno 2003. körül, amikor a villát műemlékké csinálták, az összes érintkező szomszédot a telekkönyvben műemléki környezetté sorolták át. Noha alig van közöttük 1980. előtt épült. Tehát bárminemű átalakításhoz a műemlékvédelem hozzájárulása is kell. Azaz az ingatlanjaink értéke ezáltal csökkent (nemcsak a Sorg-villáé!). Annak ellenére, hogy törvény írja elő a korlátozás telepítőjétől a kártalanítást, még csak meg sem kérdezték, van-e hozzászólásunk. (Nem az Orbán kormány idejében!)
Tehát még idejében szólok. Ha a szomszédok életminősége, ingatlanjaink értéke sérül az állatmenhely jóvoltából, kártérítési igénnyel lépünk fel. Nem csak arra kell vigyázni, hogy a gázcseretelepi gépállomás a történelmi faluközpontból ne települjön át a faluvégi domboldali ingatlanokkal szembe!

Egyszóval nem hittem volna, hogy egyszer átnevezek azok közzé, akik azt mondják: "Jobb lett volna a villát eladni anno, 300 millióért!"

Leányfalu, 2016. okt. 14.
Dr. Tóth BélaIdézet a 2010.12.16-i (költői?) vitaindító körlevélből:
Példaként néhány ilyen nem egyszerű kérdés (amit előbb-utóbb el kell dönteni):
...
- a Sorg-villa hét hektáros telke a jelenlegi "vadon a városban" kinézetben maradjon, vagy simuljon a kulturkörnyezetbe? ...


Karácsony Gabriella 2010.12.17-én küldte:
Azt hittem eladták. Az volt az újságban! A vevőnek biztosan rendeznie kell a terepet. Ha nem adták is el, árulják tovább! Nem? Felesleges akkor pénzt beleölni!…

[Tóth Béla] Kicsit akadozik a két-újságos köztájékoztatás. A megállapodás már megvolt a szerződéskötésre, de volt valami egy hónap türelmi idő (?, pályázatnál?), és nem írták alá a szerződést. Én attól félek, megtudták, hogy el van adósodva a falu, így később nyomást fognak tudni gyakorolni. A "Leányfalu - A Világ közepe" portálon én beszámoltam a szomorú hírről és körülményeiről. Klikk ide! Magam részéről ebben a blogban arra hívom fel a figyelmet, hogy értékarányos eladást jobban kell előkészíteni. A vevő lássa tisztán, mit tehet és mit nem. Az ingatlan értéke az építési telekben van. Minden vevőjelölt építeni akart. De néhány évvel ezelőtti "ügyességünknek" köszönhetően mára műemlék még a vízmosás is.

Továbbá egy komoly érték komoly marketingje nem kevés pénzbe kerül, azt már nem szokták kockáztatni az ingatlanközvetítők azzal, hogy nincs kizárólagos értékesítési joguk, és miközben nagy költségeik keletkeznek, más közvetítő lesz a befutó. Nem beszélve arról, hogy kiterjedt reklámozás esetén meghatározhatalan, melyik plakát hozta be a vevőt. Persze az adásvétel súlyának megfelelő profi közvetítővel olyan szerződést kell kötni, aminek mindenképp van hozadéka számunkra (pl. a keletkező reklámok, nyomon követhető kapcsolatrendszerek tulajdon- és használati jogai, hosszútávon hasznosítható felmérések, hatástanulmányok stb.)