2014. november 25., kedd

Megmagyarázom a lobbert

Többször megkifogásolták az általam "lobberel" kifejezéssel illetett fogalmat. Tennék néhány kigyűjtést a magyarázat elejére.
A Wikipédiából - "A lobbizás (angolul lobbying vagy lobby, más néven public affairs) a kapcsolatok kiépítését és fenntartását, ..., előnyök szerzését stb. szolgálja, szigorúan a törvényes keretek (de facto a demokrácia és a kapitalizmus) adta lehetőségek között"
Eredetében "az amerikai képviselőház előcsarnokáról van szó, ahol a különböző érdekcsoportok tagjai az ott várakozó, pihenő, vagy épp áthaladó képviselőket igyekeztek saját ügyeik mellé állítani (számukra kedvező döntésekre, javaslattételekre rávenni)"
Általam rövidítve - a szakszerűség megkerülése érdekében. Nagy segítségére lévén azoknak, akik nehezen tudnának dönteni vagy változtatni a szakmai indokok útvesztőjében.
Nálunk 2006-ban lobbi törvényt alkottak, hivatásos cégeket kentek fel a liberalizáció oltárán. Akár a prostiknál; ha megfizeti az adót, az más. (Egy magyarázat, miért törölték el. Egy kattintásra.)
Én egészen más módon képzelem a majdani tudományos társadalom működését, semmint tudományossá tenni azt, ami magyarázatra szorul: tanulmányok a lobbizáshoz (ide kattints).
És akkor a magyar szóképzési szabályok szerint a lobber lobberel a lobbizás során. Mikor először használtam, nem gondoltam, hogy nyelvújítóvá lettem. De úgy gondolom, aki akarta, értette, miről beszélek.
Dr. Tóth Béla 2014.11.25.