2010. december 11., szombat

A gazdaságpolitika alapjaihoz

Idézet "Mák János: Utózönge, előhang"-ból vitaindítónak a Leányfalui Hírek novemberi szám 18. oldaláról (elérhető itt: http://leanyfalu.info)
...
A másik elképzelés szerint most abba kellene hagyni az
intenzív fejlesztéseket, számos kis és olcsó mozzanattal javítani
kellene a faluban élők életviszonyain, és az ingatlan eladásokból
befolyó pénzek önrészként történő felhasználásával, a pályázatokra
alapozva javítani kellene az utak állapotán és a vízelvezetésen. A
második változatot vallók nem tartották megoldandó feladatnak a
falu várossá nyilvánítását.
Részletesebb számokat, elemzéseket egyik jelölttől sem láttunk.
...

1. Megjegyzés

Egyik vagy másik elképzelést várjuk el képviselőinktől? A Gordiuszi-csomó megoldása: az egyiknek atyját megtettük polgármesternek, a másikét megtették gazdasági bizottság vezetőnek. Valamelyik elképzelés csak bejön! A tréfát félretéve, nálam foglalkozási ártalom (bányamérnök lévén), hogy csak akkor érzem magam biztonságban, ha a tervezés és az előkészítés révén biztosított a cél veszteségmentes elérése. Persze a tervezés alapja a célkitűzés. Persze lehet úgy is élni, hogy mindig úgy takarózunk, amennyi takarónk van. Eddig bejött. Ha a munkáltatónk ennyivel, és a hozadék véletlenszerűségével megelégszik!

A strandon például négy éve készült üzleti terv. Majd a képviselő testület gazdasági bizottságának egy tagja részéről egy kritika. Azóta sem korrekció, sem új terv. Újabban azt mondják, akkor tudnak üzleti tervet készíteni, ha a tulajdonos megmondja a célkitűzést. Jó dolog az, ha egy százmilliós forgalmú üzlet nyeresége az időjárástól függ? Miközben a megelőző karbantartás fedezete sem biztosított? Mi az oka annak, hogy a fürdők gazdaságos üzemeltetését a Fürdőszövetség a privatizálásban látja? Ha nem ökormányzat várná a hasznot, akkor rossz időben is elegendő lenne a bevétel? Egy biztos, aki a saját vagyonát kockáztatja, az csak szakmai referenciákkal rendelkezőket enged a döntések közelébe (villanások a múltból itt). Ott egyéb szempont huszadrangú.

Továbbá nem ártana, ha előre tudnánk, lesz-e fedezet a hitelek törlesztésére. Mi a következménye, ha nem? Igaz, ott van a Sorg-villa. Ha elkelne, egy-két évre megszűnnének a gondok. De minél jobban elő lenne készítve az eladáshoz, annál hamarabb és többet lehetne várni általa. 7,2 hektár műemlékvédett (de csak 5 év óta, saját elhatározásunktól az! Lásd itt.) erdőre és vízmosásra nehéz jó vevőt találni.

Dr. Tóth Béla 2010.12.12..